Vad gör en ortodontist?

Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.  

En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. I en tandläkarexamen ingår det utbildning inom ortodonti, vilket i sin tur betyder att en allmäntandläkare får utföra behandlingar inom tandreglering. För att få titeln specialist inom tandreglering, ortodontist, krävs en treåring specialistutbildning där kunskaperna inom ortodonti fördjupas.  

Denna specialistutbildning är inriktad på bettavvikelser av olika slag. En ortodontist är utbildad inom ansiktets och bettets normala och anormala utveckling, diagnostik och behandling av bettfel, både medfödda och förvärvade.  

Vilka behandlingar gör en ortodontist?  

Inom den odontologiska specialiteten ortodonti ingår fasta tandställningar, avtagbara tandställningar och andra hjälpmedel som ansiktsmasker, plattor, ställningar och elastiska band.

De olika bettavvikelserna som kan justeras med hjälp av tandreglering är: överbett, underbett, öppet bett, djupt bett eller saxbett. Ibland kan tandreglering vara aktuellt i samband med tandutdragning, viss käkkirurgi eller tandimplantat.  

Skillnaden mellan en ortodontist och en allmän tandläkare som utför tandreglering 

En ortodontist har genomgått en specialistutbildning på tre år för att få en specialistexamen godkänd av Socialstyrelsen. En ortodontist arbetar även uteslutet med tandreglering vilket betyder att denne erhållit mer erfarenhet och kunskap inom området jämfört med en allmäntandläkare som endast arbetar med tandreglering till väldigt liten del.  

Välj en specialist om du ska reglera tänderna 

När du ska genomgå en tandreglering är valet av tandläkare en viktig del. En ortodontist har en flerårig utbildning med inriktning på tandreglering och dessutom så arbetar en ortodontist enbart med tandreglering jämfört med en allmäntandläkare. Så om du väljer att genomföra din behandling hos en ortodontist så betalar du inte endast för tandställningen utan även tandläkarens kompetens. Ju mer erfarenhet tandläkaren har desto tryggare kan du som patient känna dig då erfarenhet är den bästa garantin för ett lyckat slutresultat. 

En erfaren ortodontist kan dessutom hjälpa dig när det kommer till de olika metoderna. Du kan få rekommendationer för vilken tandställning som kommer att ge dig det bästa resultatet efter dina individuella förutsättningar.  

Tandreglering hos en specialist på Aqua Dental  

På Aqua Dental arbetar ett helt ortodonti-team med lång erfarenhet och omfattande kompetens. Vi har både specialisttandläkare, ortodontister, och allmäntandläkare som har inriktat sig på estetisk tandvård och tandreglering. Därför kan vi erbjuda ett brett utbud av tandregleringsmetoder, alltifrån traditionella fasta aparaturer som rälsen till avtagbara aligners eller tandställningar som inte syns utifrån.   

Våra tandläkare erbjuder behandlingar av högsta kvalitet med den senaste tekniken och vi uppdaterar vårt utbud och vår kunskapsbas allt eftersom nya tekniker och tandställningar når marknaden. Våra behandlare vidareutbildas kontinuerligt för att kunna skräddarsy behandlingen efter patientens behov och individuella förutsättningar och på så sätt skapa så hållbara och långvariga resultat som möjligt. 

Tandreglering med checkar för barn
Barn som lider av bettavvikelse som bedöms riskera ohälsa eller funktionell problematik kan få tandreglering inom ramen för den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården. Problematiken kan handla om stora bettavvikelser, trång- eller snedställningar. Varje patient utreds och en urvalstandläkare beslutar om regionen ska bekosta barnets tandreglering. Om kostnadsfri tandreglering beviljas får ditt barn ett vårderbjudande, en tandregleringscheck, och ni kan välja en tandvårdsaktör som passar er så länge denne har ett avtal med regionen. Aqua Dental är en auktoriserad aktör som får ta emot barn med tandregleringscheck.   

Vill du veta mer om tandställning?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Korsbett: Orsaker och Behandling

Tandreglering Korsbett är ett bettfel som tillhör gruppen transversella bettavvikelser. Ett korsbett kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Om du upplever funktionella besvär ska du inte vänta med att korrigera ditt korsbett.     Ett korsbett upptäcks oftast av en tandläkare vid en rutinmässig tandundersökning. Ett korsbett kan bland annat orsaka nedsatt tuggförmåga, talsvårigheter och […]

Så Behandlas Underbett

Tandreglering Om tänderna i underkäken biter ihop framför de i överkäken kallas det för underbett. Ett underbett behandlas vanligtvis med tandreglering men vid mer omfattande fall kan tandreglering behöva kombineras med käkoperation.    Underbett är en vanlig typ av bettfel och kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Exempelvis kan du uppleva smärta och svårigheter med […]

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]