Skillnaden mellan räls och genomskinliga avtagbara skenor

skillnaden mellan olika tandställningar

Tandreglering är en effektiv metod för att korrigera olika typer av bettfel och numera finns det flera olika typer av tandställningar att välja mellan. Nedan hittar du en jämförelse mellan den traditionella rälsen och genomskinliga avtagbara skenor.  

 

Har du ett bettfel som du vill korrigera? Då kan en tandställning vara lösningen för dig. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan som bland annat den traditionella rälsen och genomskinliga avtagbara skenor som Invisalign. Men vad är skillnaden mellan dem och vilket alternativ passar dig bäst? Nedan hittar du skillnader mellan de olika tandställningarna samt för- och nackdelar. 

Klassiska räls 

Den fasta tandställningen, även kallat räls, kan korrigera både små och stora bettfel och ger mycket exakta resultat. Den klassiska rälsen består av små fästen (brackets) som limmas på utsidan av dina tänder. Mellan fästena finns en skåra där en metallbåge läggs in och fästs med små gummiband eller ståltrådar. Tandställningen applicera ett konstant tryck för att flytta tänderna gradvis till önskad position.  

 

Genomskinliga avtagbara skenor 

Genomskinliga avtagbara skenor, som Invisalign, är en mer diskret typ av tandställning och kan korrigera i princip alla typer av bettfel. Invisalign består av genomskinliga avtagbara skenor som skräddarsys för att passa just dina tänder och byts, under behandlingens gång, ut med jämna mellanrum. På så sätt flyttas tänderna stegvis till önskad plats. Invisalign är även en väldigt flexibel tandregleringsmetod då du kan ta ut skenorna vid måltider eller möten. Skenorna är bekväma att använda och nästan osynliga, vilket gör dem populära bland vuxna och tonåringar som vill ha ett mer diskret alternativ till den traditionella rälsen. 

 

Skillnaden mellan räls och Invisalign 

Det finns flera skillnader mellan den traditionella rälsen och Invisalign och båda tandställningarna har fördelar såväl som nackdelar. För att ta reda på vilken tandställning som passar dig bäst baserat på dina förutsättningar och behov är första steget att boka tid för en konsultation hos din tandläkare. 

Fördelar med räls 

  • Exakthet: Eftersom rälsens fästen sitter på enskilda tänder blir resultatet väldigt precist och räls är den metod som uppnår de mest exakta resultaten. 
  • Effektivitet: Rälsen är en effektiv tandregleringsmetod som kan korrigera alla typer av bettfel och även mer komplexa fel. Men om problematiken är mycket omfattande kan en behandling med räls behöva kompletteras med käkkirurgi.  
  • Hållbarhet: Rälsen är en beprövad metod och om du följer din tandläkares rekommendationer blir resultatet mycket hållbart. 

Nackdelar med räls 

  • Synlighet: Många undviker tandställning för de inte vill att den ska synas. En räls sitter på tandradens utsida och är därför synlig för andra.  
  • Besvär: Om du har en räls kan du ibland uppleva att metallfästena sticks eller irriterar munnen. 

Fördelar med genomskinliga avtagbara skenor 

  • Diskreta: De genomskinliga skenorna är diskreta och syns knappt.  
  • Bekväma: Om du genomgår en behandling med genomskinliga avtagbara skenor finns det inga metallfästen som kan irritera.  
  • Flexibla: Eftersom skenorna är avtagbara kan du ta ut dem en kortar tid som exempelvis vid måltider. 

Nackdelar med genomskinliga avtagbara skenor 

  • Effektivitet: Genomskinliga avtagbara skenor är bäst lämpade för mindre komplexa bettfel och kan vara mindre effektiva i svårare fall. 
  • Eget ansvar: Eftersom skenorna kan tas ut till skillnad från rälsen måste du själv ta mer ansvar för att du sätter i skenorna igen så fort du exempelvis ätit klart. Du ska även helst borsta tänderna, om du ätit, innan du sätter in skenorna igen.  För att uppnå bästa möjliga resultat ska du helst ha på skenorna 20-22 timmar per dygn.  

Vilken tandställning som passar dig bäst beror bland annat på hur omfattande din bettproblematik är och vilka förutsättningar och förväntningar du har på behandlingen. För att få ett så bra och hållbart resultat som möjligt ska du alltid vända dig till en seriös aktör.  

 

Det första steget mot att korrigera dina tänder och återställa ditt leende är att boka en tid hos din tandläkare för en konsultation. Då kommer din tandläkare att undersöka ditt bett och dina tänder och utforma en behandlingsplan.  

Vill du veta mer om tandreglering?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Intresserad av en tandställning?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]

Så undviker du en misslyckad behandling med tandställning

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att genomgå en tandregleringsbehandling är oftast ofarligt och de flesta aktörer är seriösa. Men det finns en del saker att ha i åtanke innan du väljer den behandlande tandläkaren. Om din behandling misslyckas kan problem i värsta fall uppstå.  En tandregleringsbehandling är en relativt lång behandling, men utan större risk. Behandlingen ämnar till att lösa […]