Mat du bör undvika när du har tandställning

Tandreglering så funkar det

Det finns både dryck och mat som kan vara bra att undvika om du har en tandställning. Dels för att det är svårare att rengöra tänderna ordentligt när man har tandställning och dels för att viss mat kan göra så att tandställningen lossnar.

När du har en tandställning är det viktigt att undvika vissa typer av mat för att inte skada tandställningen och fördröja behandlingen. Beroende på vilken typ av tandställning du har, bör du undvika olika typer av mat.  

Vilken mat ska man undvika när man har en tandställning?

När du har tandställning är det viktigt att undvika vissa typer av mat som kan orsaka skador eller försvåra tandregleringsprocessen. Nedan hittar du mat och dryck som du bör undvika om du har en tandställning: 

  • Klibbiga eller sega godisar: Godis som karameller, tuggummi och kola kan fastna i din tandställning och leda till att delar av tandställningen lossnar eller att trådarna böjs vilken i sin tur kan skada dina tänder och ditt tandkött. 
  • Sockerrika drycker och snacks: Läsk, energidrycker och sockerrika snacks ökar risken för karies och plack runt dina fästen. Eftersom det är svårare att borsta tänderna ordentligt när du har tandställning löper du större risk för att utveckla karies eller tandköttsinflammation. 
  • Hårda snacks och nötter: Hårda snacks som chips och nötter kan skada trådar och fästen på din tandställning, vilket kan förlänga behandlingstiden. 
  • Grönsaker och frukter: Stora och hårda bitar av grönsaker och frukter som morötter och äppelbitar kan vara skadliga för din tandställning. 

Varför ska man undvika viss mat när man har tandställning?

Anledningen till att du bör undvika viss mat när du har tandställning är att maten kan orsaka skador på din tandställning vilket i sin tur kan fördröja behandlingen. Klibbig och hård mat kan fastna och skada tandställningen vilket i sin tur kan orsaka skador på dina tänder och tandkött. Ju oftare tandställningen går sönder desto längre tid tar behandlingen därför är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt undvika ovanstående livsmedel.  

Vad händer om jag äter maten jag ska undvika? 

Om du äter mat som du borde undvika när du har tandställning, ökar risken för skador och komplikationer. Det kan leda till extra besök hos din tandläkare och förlängd behandlingstid. Att delar av din tandställning lossnar eller böjs kan också vara smärtsamt och obekvämt. Om din tandställning har lossnat eller om en tråd är böjd vänta inte med att besöka din tandläkare för få hjälp med att korrigera tandställningen. Du ska inte försöka laga den själv.  

Olika typer av mat att undvika med olika typer av tandställningar

Beroende på vilken tandställning du har kan du ibland behöva undvika olika typer av mat. Nedan hittar du vad som gäller för de olika tandställningarna: 

Mat att undvika med aligners

Om du har en genomskinlig avtagbar tandställning som Invisalign är det ingen specifik mat du behöver undvika utan istället är det viktigt att ta bort dina skenor när du äter och dricker. Detta för att förhindra att mat fastnar, undvika skador och/eller att skenan missfärgas. Efter att du har ätit bör du även borsta dina tänder innan du sätter på dina skenor igen. 

Mat att undvika med räls

Om du har en traditionell räls på framsidan av dina tänder, bör du vara extra försiktig med hårda och klibbiga livsmedel som kan fastna i tandställningen och för att undvika att skada tandställningen.  

Mat att undvika med incognito

Om din tandställning sitter på insidan av tandraden, även kallat icognito, bör du undvika samma typer av mat som du ska undvika om du har en traditionell räls.  

Följ alltid din tandläkares rekommendationer om hur just du bör sköta din tandställning och vilka livsmedel du bör undvika.  

Tandställningar och munhygien

Oavsett vilken typ av tandställning du har är en god munhälsa viktigt. Efter varje måltid eller snacks är det viktigt att du ägnar särskild uppmärksamhet åt din munhygien när du har tandställning. Matrester kan lätt fastna i och runt din tandställning, vilket kan öka risken för plackuppbyggnad och karies. Därför är det viktigt att du har en regelbunden munvårdsrutin som inkluderar följande: 

  • Skölj och skrapa: Efter att du har ätit bör du skölja din mun noggrant med vatten för att ta bort lösa matrester. Använd sedan en mjuk tandborste eller en speciell tandställningsborste för att försiktigt skrapa bort eventuell mat som fastnat runt dina fästen och trådar. 
  • Använd en tandtrådshållare: Tandtråd kan vara svår att använda med tandställning, men det finns speciella tandtrådshållare som gör processen enklare. Använd tandtråden för att komma åt svåråtkomliga områden mellan tänderna och under trådarna. 
  • Munskölj med fluor: En munskölj med fluor kan hjälpa till att stärka dina tänder och minska risken för karies.  
  • Regelbundna tandläkarbesök: Följ din tandläkares råd om regelbundna kontroller och rengöringar. De kan hjälpa till att identifiera eventuella problem i ett tidigt skede och säkerställa att din tandställning fungerar som den ska. 

Att ta hand om din munhygien när du har tandställning är avgörande för att uppnå de bästa resultat med din tandregleringsbehandling. Genom att vara noggrann med rengöring och följa din tandläkares rekommendationer kan du säkerställa att dina tänder förblir friska och att din tandställning fungerar effektivt 

Vill du veta mer om tandreglering?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Intresserad av en tandställning?

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

5 Myter Om Tandställning

Fast tandställning Invisalign Tandreglering Det finns många myter kring tandreglering. Nedan hittar du de vanligaste myterna om tandställning och vad som faktiskt stämmer.   Tandreglering innebär att tändernas position förflyttas med hjälp av en tandställning. En tandställning kan både justera funktionell och estetisk problematik. Det innebär att tandreglering dels kan användas för att korrigera bettfel som exempelvis påverkar tuggförmågan men […]

Så Behandlas Djupt Bett

Fast tandställning Invisalign Tandreglering Djupt bett kan, om det inte behandlas, påverka din munhälsa negativt och orsaka skador på tänderna såväl som sår i gommen. Med hjälp av tandreglering kan djupt bett korrigeras och på så sätt förbättra estetiken såväl som funktionen i munnen.    Djupt bett är ett typ av bettfel som på sikt kan orsaka slitage på […]

Korsbett: Orsaker och Behandling

Tandreglering Korsbett är ett bettfel som tillhör gruppen transversella bettavvikelser. Ett korsbett kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Om du upplever funktionella besvär ska du inte vänta med att korrigera ditt korsbett.     Ett korsbett upptäcks oftast av en tandläkare vid en rutinmässig tandundersökning. Ett korsbett kan bland annat orsaka nedsatt tuggförmåga, talsvårigheter och […]

Så Behandlas Underbett

Tandreglering Om tänderna i underkäken biter ihop framför de i överkäken kallas det för underbett. Ett underbett behandlas vanligtvis med tandreglering men vid mer omfattande fall kan tandreglering behöva kombineras med käkoperation.    Underbett är en vanlig typ av bettfel och kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Exempelvis kan du uppleva smärta och svårigheter med […]

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]