Mat du bör undvika när du har tandställning
Det finns både dryck och mat som kan vara bra att undvika om du har en tandställning. Dels för att det är svårare att rengöra tänderna ordentligt när man har tandställning och dels för att viss mat kan göra så att tandställningen lossnar.
När du har en tandställning är det viktigt att undvika vissa typer av mat för att inte skada tandställningen och fördröja behandlingen. Beroende på vilken typ av tandställning du har, bör du undvika olika typer av mat.
Vilken mat ska man undvika när man har en tandställning?
När du har tandställning är det viktigt att undvika vissa typer av mat som kan orsaka skador eller försvåra tandregleringsprocessen. Nedan hittar du mat och dryck som du bör undvika om du har en tandställning:
- Klibbiga eller sega godisar: Godis som karameller, tuggummi och kola kan fastna i din tandställning och leda till att delar av tandställningen lossnar eller att trådarna böjs vilken i sin tur kan skada dina tänder och ditt tandkött.
- Sockerrika drycker och snacks: Läsk, energidrycker och sockerrika snacks ökar risken för karies och plack runt dina fästen. Eftersom det är svårare att borsta tänderna ordentligt när du har tandställning löper du större risk för att utveckla karies eller tandköttsinflammation.
- Hårda snacks och nötter: Hårda snacks som chips och nötter kan skada trådar och fästen på din tandställning, vilket kan förlänga behandlingstiden.
- Grönsaker och frukter: Stora och hårda bitar av grönsaker och frukter som morötter och äppelbitar kan vara skadliga för din tandställning.
Varför ska man undvika viss mat när man har tandställning?
Anledningen till att du bör undvika viss mat när du har tandställning är att maten kan orsaka skador på din tandställning vilket i sin tur kan fördröja behandlingen. Klibbig och hård mat kan fastna och skada tandställningen vilket i sin tur kan orsaka skador på dina tänder och tandkött. Ju oftare tandställningen går sönder desto längre tid tar behandlingen därför är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt undvika ovanstående livsmedel.
Vad händer om jag äter maten jag ska undvika?
Om du äter mat som du borde undvika när du har tandställning, ökar risken för skador och komplikationer. Det kan leda till extra besök hos din tandläkare och förlängd behandlingstid. Att delar av din tandställning lossnar eller böjs kan också vara smärtsamt och obekvämt. Om din tandställning har lossnat eller om en tråd är böjd vänta inte med att besöka din tandläkare för få hjälp med att korrigera tandställningen. Du ska inte försöka laga den själv.
Olika typer av mat att undvika med olika typer av tandställningar
Beroende på vilken tandställning du har kan du ibland behöva undvika olika typer av mat. Nedan hittar du vad som gäller för de olika tandställningarna:
Mat att undvika med aligners
Om du har en genomskinlig avtagbar tandställning som Invisalign är det ingen specifik mat du behöver undvika utan istället är det viktigt att ta bort dina skenor när du äter och dricker. Detta för att förhindra att mat fastnar, undvika skador och/eller att skenan missfärgas. Efter att du har ätit bör du även borsta dina tänder innan du sätter på dina skenor igen.
Mat att undvika med räls
Om du har en traditionell räls på framsidan av dina tänder, bör du vara extra försiktig med hårda och klibbiga livsmedel som kan fastna i tandställningen och för att undvika att skada tandställningen.
Mat att undvika med incognito
Om din tandställning sitter på insidan av tandraden, även kallat icognito, bör du undvika samma typer av mat som du ska undvika om du har en traditionell räls.
Följ alltid din tandläkares rekommendationer om hur just du bör sköta din tandställning och vilka livsmedel du bör undvika.
Tandställningar och munhygien
Oavsett vilken typ av tandställning du har är en god munhälsa viktigt. Efter varje måltid eller snacks är det viktigt att du ägnar särskild uppmärksamhet åt din munhygien när du har tandställning. Matrester kan lätt fastna i och runt din tandställning, vilket kan öka risken för plackuppbyggnad och karies. Därför är det viktigt att du har en regelbunden munvårdsrutin som inkluderar följande:
- Skölj och skrapa: Efter att du har ätit bör du skölja din mun noggrant med vatten för att ta bort lösa matrester. Använd sedan en mjuk tandborste eller en speciell tandställningsborste för att försiktigt skrapa bort eventuell mat som fastnat runt dina fästen och trådar.
- Använd en tandtrådshållare: Tandtråd kan vara svår att använda med tandställning, men det finns speciella tandtrådshållare som gör processen enklare. Använd tandtråden för att komma åt svåråtkomliga områden mellan tänderna och under trådarna.
- Munskölj med fluor: En munskölj med fluor kan hjälpa till att stärka dina tänder och minska risken för karies.
- Regelbundna tandläkarbesök: Följ din tandläkares råd om regelbundna kontroller och rengöringar. De kan hjälpa till att identifiera eventuella problem i ett tidigt skede och säkerställa att din tandställning fungerar som den ska.
Att ta hand om din munhygien när du har tandställning är avgörande för att uppnå de bästa resultat med din tandregleringsbehandling. Genom att vara noggrann med rengöring och följa din tandläkares rekommendationer kan du säkerställa att dina tänder förblir friska och att din tandställning fungerar effektivt.
Vill du veta mer om tandreglering?
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Kontakta oss
Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Här hittar du våra kliniker:
Stockholm
Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B
Göteborg
Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17
Uppsala
Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3
Malmö
Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A
Västerås
Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25
Helsingborg
Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11
Karlstad
Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7
Åre
Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33
Östersund
Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?
Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning. När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Skillnaden mellan Räls och Genomskinliga Avtagbara Skenor
Fast tandställning Invisalign Tandreglering Tandställning Tandreglering är en effektiv metod för att korrigera olika typer av bettfel och numera finns det flera olika typer av tandställningar att välja mellan. Nedan hittar du en jämförelse mellan den traditionella rälsen och genomskinliga avtagbara skenor. Har du ett bettfel som du vill korrigera? Då kan en tandställning vara lösningen för dig. I […]

Olika typer av osynliga tandställningar
Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan. Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning. Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?
Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?
Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats. En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats, för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till
Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen. Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning
Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel
Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering. Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?
Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna. En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]

Så undviker du en misslyckad behandling med tandställning
Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att genomgå en tandregleringsbehandling är oftast ofarligt och de flesta aktörer är seriösa. Men det finns en del saker att ha i åtanke innan du väljer den behandlande tandläkaren. Om din behandling misslyckas kan problem i värsta fall uppstå. En tandregleringsbehandling är en relativt lång behandling, men utan större risk. Behandlingen ämnar till att lösa […]