Underbett

underbett

Om tänderna i underkäken biter ihop framför de i överkäken kallas det för underbett. Ett underbett behandlas vanligtvis med tandreglering men vid mer omfattande fall kan tandreglering behöva kombineras med käkoperation. 

 

Underbett är en vanlig typ av bettfel och kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Exempelvis kan du uppleva smärta och svårigheter med att tugga om du har ett underbett. Med hjälp av tandreglering kan ett underbett korrigeras och på så sätt förbättra funktionen i munnen men även utseendet på dina tänder. 

 

Vad är ett underbett? 

Underbett kan även kallas för progeni och innebär att underkäken är framskjuten vilket resulterar i att tänderna i underkäken hamnar framför tänderna i överkäken vid sammanbitning. I ett normalläge biter tänderna i överkäken istället framför tänderna i underkäken. Eftersom tänderna, vid ett underbett, inte möts som de ska kan tuggförmågan påverkas negativt och dina tänder kan även bli utsatta för ett ökat slitage.  

 

Orsaker till underbett 

Ärftlighet är den främsta orsaken till underbett. Om tänderna sitter för tätt, lutar utåt i underkäken eller inåt i överkäken kan exempelvis ett underbett uppstå.  

 

Vilka komplikationer kan ett underbett orsaka? 

Underbett kan ge upphov till flera olika komplikationer. Exempel på vanliga komplikationer vid ett underbett är:  

  • Smärta: Du kan drabbas av smärta om du har ett underbett då bettfelet kan överbelasta lederna när du biter ihop.  
  • Nedsatt tuggförmåga: Ett underbett kan orsaka svårigheter med att tugga och svälja.  
  • Förändrad ansiktsform: Du kan även uppleva en förändrad ansiktsform då käkpositionen vid ett underbett kan påverka utseendet.  
  • Talsvårigheter: Vissa kan även uppleva svårigheter med att uttala vissa ord eller ljud om de har ett underbett. 

 

Konsultation för underbett 

Om du misstänker att du har ett underbett och vill behandla det måste du först boka in en konsultation hos en tandläkare. På så sätt kan din tandläkare undersöka ditt bett och dina tänder och göra en bedömning av ditt vårdbehov. Du får även möjlighet att diskutera dina förväntningar på behandlingen. Därefter kommer din tandläkare, baserat på dina önskemål och ditt vårdbehov, föreslå den typ av tandställning som passar dig bäst. 

 

Behandling av underbett 

Hur ett underbett behandlas varierar beroende på hur omfattande bettfelet är. Främst behandlas ett underbett med tandreglering vilket innebär att tändernas position förflyttas över tid med hjälp av en tandställning. Om du har ett mer omfattande underbett kan dock en tandregleringsbehandling i kombination med en käkoperation vara nödvändigt. Nedan hittar du hur en behandling av underbett går till steg för steg. 

 

Konsultation och behandlingsplan 

Ett underbett upptäcks vanligtvis av din tandläkare under en basundersökning. Beroende på underbettets omfattning kan ibland din tandläkare behöva konsultera en ortodontist, en specialisttandläkare inom tandreglering. Ditt bett och dina tänder kommer noggrant att undersökas och även röntgenbilder samt avtryck kommer att tas.  

 

Därefter kommer din tandläkare att, baserat på konsultationen, ditt vårdbehov och dina önskemål lägga fram en individuell behandlingsplan. Du kommer även att få ett kostnadsförslag att ta ställning till.  

 

Behandla underbett med tandreglering 

Tandreglering kan även kallas för ortodonti och innebär att tänderna förflyttas över tid tills dess att de når önskad position. Numera finns det flera olika typer av tandställningar att välja mellan och din tandläkare kommer att föreslå den tandställning som passar dig och dina behov bäst. Exempel på tandställningar som kan behandla ett underbett är den traditionella rälsen men även genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign. Under en tandregleringsbehandling kommer du att behöva gå på regelbundna kontroller hos din tandläkare. Då justeras eventuellt tandställningen och din tandläkare ser även över situationen i munnen och att tänderna flyttar på sig som de ska.  

 

Hur lång tid en tandregleringsbehandling tar varierar beroende på bettfelets komplexitet och omfattning men kan ta några månader till flera år.  

Behandla underbett med tandreglering och käkoperation 

I vissa fall kan en käkoperation i kombination med en tandregleringsbehandling vara nödvändigt för att kunna behandla ett underbett.  Då kan du behöva ha en tandställning både före och efter operationen. 

 

Uppföljning och eftervård 

Efter avslutad behandling är det viktigt med regelbundna uppföljningsbesök hos din tandläkare för att säkerställa att ditt nya leende är stabilt. Vanligtvis behövs en retainer efter en avslutad tandregleringsbehandling. Det beror på att dina tänder har en tendens att flytta sig tillbaka till sina ursprungspositioner. Med en retainer hålls ditt nya bett på plats.  

Vill du veta mer om tandreglering?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Intresserad av en tandställning?

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Så Behandlas Djupt Bett

Fast tandställning Invisalign Tandreglering Djupt bett kan, om det inte behandlas, påverka din munhälsa negativt och orsaka skador på tänderna såväl som sår i gommen. Med hjälp av tandreglering kan djupt bett korrigeras och på så sätt förbättra estetiken såväl som funktionen i munnen.    Djupt bett är ett typ av bettfel som på sikt kan orsaka slitage på […]

Korsbett: Orsaker och Behandling

Tandreglering Korsbett är ett bettfel som tillhör gruppen transversella bettavvikelser. Ett korsbett kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Om du upplever funktionella besvär ska du inte vänta med att korrigera ditt korsbett.     Ett korsbett upptäcks oftast av en tandläkare vid en rutinmässig tandundersökning. Ett korsbett kan bland annat orsaka nedsatt tuggförmåga, talsvårigheter och […]

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]