Olika typer av tandställning: För- och nackdelar

Den vanligaste tandställningen är fortfarande den fasta och klassiska rälsen. Det är en beprövad metod med väldigt precisa resultat. Men det finns även ett antal andra tandställningar som ökar i popularitet.
När det är dags att justera tänderna med hjälp av tandreglering är det många saker att tänka på, bland annat vilken tandregleringsmetod som är lämplig för ditt behov. Självklart kommer den behandlande ortodontisten att rekommendera dig en behandlingsmetod. Det kan dock vara skönt att på förhand veta vad de olika metoderna innebär så att du kan ställa frågor under konsultationen.

Fast tandställning

Till en fast tandställning räknas den klassiska rälsen. Den sitter fast på tändernas framsida. Det är en välbeprövad metod som är väldigt effektiv och precis i sin förmåga att justera enskilda tänders position. Den kan användas för både stora och små justeringar.

Fördelar:

 • Med fästen på varje tand kan dina tänder justeras på detaljnivå, resultatet är väldigt exakt.
 • Med tandfärgade brackets blir den klassiska rälsen mindre synlig.
 • Resultatet är väldigt hållbart så länge du följer tandläkarens ordinationer.

Nackdelar:

 • Tandställningen består av metall och kan eventuellt orsaka blåsor eller små sår.
 • Kan inte tas ut ur munnen vid behov.
 • Viktigt med god munhygien eftersom det är svårare och tar längre tid vid rengöring.

Genomskinliga skenor

De genomskinliga skenorna, aligners, är en metod som växer i popularitet. Metoden är flexibel, näst intill osynlig och kan användas vid flera typer av bettjusteringar.

Fördelar:

 • Nästan helt osynlig då behandlingen sker med transparenta plastskenor.
 • Tandreglering med plastskenor är bekväm, praktisk och flexibel.
 • Du får redan i början av behandlingen se en modell av det uppskattade slutresultatet. Det digitala systemet gör det enkelt att följa resultatet under behandlingens gång.
 • Lätt att ta hand om hygienen då skenan kan tas bort inför tandborstning.

Nackdelar:

 • Tandställningen sitter inte fast i munnen vilket gör det viktigt för individen att se till att tandställningen används som den ska så att behandlingsresultatet inte påverkas.

Osynlig tandställning

Ett alternativ för den som vill ha en fast lösning men som inte vill att tandställningen ska synas är att välja en lingual tandställning. Alltså en fast apparatur som fästs på tandradens insida. Denna typ av tandställning brukar kallas för osynlig tandställning.

Fördelar:

 • Helt osynlig för andra eftersom alla fästen sitter på tändernas insida.
 • Resultaten av en tandreglering med en lingual tandställning är lika exakta som med en klassisk räls, då det sitter fästen på varje tand även med denna metod.
 • Resultaten efter en behandling med en lingual tandställning är väldigt hållbara så länge du följer tandläkarens ordinationer.

Nackdelar:

 • Eftersom tandställningen sitter fast på tandradens insida kan den inte tas ut vilket gör den mindre flexibel än exempelvis de genomskinliga skenorna.
 • Det här är den mest kostsamma behandlingsmetoden.

Vilken tandställning passar mig?

För att ta reda på vilken metod som passar just dig och ditt bettfel är det bäst att boka in en tid för en konsultation. På så sätt kan den behandlande tandläkaren se över situationen i din mun och ni kan tillsammans komma överens om vilken behandlingsmetod som kommer att ge dig bäst resultat.

Vill du veta mer?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]