Olika typer av tandställning: För- och nackdelar

Den vanligaste tandställningen är fortfarande den fasta och klassiska rälsen. Det är en beprövad metod med väldigt precisa resultat. Men det finns även ett antal andra tandställningar som ökar i popularitet.
När det är dags att justera tänderna med hjälp av tandreglering är det många saker att tänka på, bland annat vilken tandregleringsmetod som är lämplig för ditt behov. Självklart kommer den behandlande ortodontisten att rekommendera dig en behandlingsmetod. Det kan dock vara skönt att på förhand veta vad de olika metoderna innebär så att du kan ställa frågor under konsultationen.

Fast tandställning

Till en fast tandställning räknas den klassiska rälsen. Den sitter fast på tändernas framsida. Det är en välbeprövad metod som är väldigt effektiv och precis i sin förmåga att justera enskilda tänders position. Den kan användas för både stora och små justeringar.

Fördelar:

 • Med fästen på varje tand kan dina tänder justeras på detaljnivå, resultatet är väldigt exakt.
 • Med tandfärgade brackets blir den klassiska rälsen mindre synlig.
 • Resultatet är väldigt hållbart så länge du följer tandläkarens ordinationer.

Nackdelar:

 • Tandställningen består av metall och kan eventuellt orsaka blåsor eller små sår.
 • Kan inte tas ut ur munnen vid behov.
 • Viktigt med god munhygien eftersom det är svårare och tar längre tid vid rengöring.

Genomskinliga skenor

De genomskinliga skenorna, aligners, är en metod som växer i popularitet. Metoden är flexibel, näst intill osynlig och kan användas vid flera typer av bettjusteringar.

Fördelar:

 • Nästan helt osynlig då behandlingen sker med transparenta plastskenor.
 • Tandreglering med plastskenor är bekväm, praktisk och flexibel.
 • Du får redan i början av behandlingen se en modell av det uppskattade slutresultatet. Det digitala systemet gör det enkelt att följa resultatet under behandlingens gång.
 • Lätt att ta hand om hygienen då skenan kan tas bort inför tandborstning.

Nackdelar:

 • Tandställningen sitter inte fast i munnen vilket gör det viktigt för individen att se till att tandställningen används som den ska så att behandlingsresultatet inte påverkas.

Osynlig tandställning

Ett alternativ för den som vill ha en fast lösning men som inte vill att tandställningen ska synas är att välja en lingual tandställning. Alltså en fast apparatur som fästs på tandradens insida. Denna typ av tandställning brukar kallas för osynlig tandställning.

Fördelar:

 • Helt osynlig för andra eftersom alla fästen sitter på tändernas insida.
 • Resultaten av en tandreglering med en lingual tandställning är lika exakta som med en klassisk räls, då det sitter fästen på varje tand även med denna metod.
 • Resultaten efter en behandling med en lingual tandställning är väldigt hållbara så länge du följer tandläkarens ordinationer.

Nackdelar:

 • Eftersom tandställningen sitter fast på tandradens insida kan den inte tas ut vilket gör den mindre flexibel än exempelvis de genomskinliga skenorna.
 • Det här är den mest kostsamma behandlingsmetoden.

Vilken tandställning passar mig?

För att ta reda på vilken metod som passar just dig och ditt bettfel är det bäst att boka in en tid för en konsultation. På så sätt kan den behandlande tandläkaren se över situationen i din mun och ni kan tillsammans komma överens om vilken behandlingsmetod som kommer att ge dig bäst resultat.

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Intresserad av en tandställning?

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Hammarby Sjöstad – Stockholm
Lugnets Allé 10

Kungsholmen – Stockholm
Norr Mälarstrand 62

Östermalm – Stockholm
Sturegatan 48

Express – Stockholm
Vasagatan 12

Nacka – Stockholm
Forumvägen 32

Sollentuna – Stockholm
Sollentuna Centrum

Mörby – Stockholm
Mörby Centrum

City – Göteborg
Östra Hamngatan 52

Olskroken – Göteborg
Redbergsvägen 13 A

Aqua Dental Logo

Incognito – en osynlig tandställning

Fast tandställning Incognito Invisalign Patienter Tandläkare Tandreglering Tandställning Utbudet av tandställningar växer och allt fler väljer att genomgå en tandregleringsbehandling. Tandställningarna anpassas mer och mer efter den moderna människan och nu finns det till och med osynliga tandställningar.  Den osynliga tandställningen heter Lingual tandställning och tandläkaren fäster den på insidan av din tandrad. En av de linguala tandställningarna heter Incognito och den tillverkas av 3M Unitek.  Dina förutsättningar avgör priset  Om du väljer […]

Invisalign: Från början till slut

Fast tandställning Incognito Invisalign Patienter Tandläkare Tandreglering Tandställning Invisalign är ett modernt tandregleringssystem som med hjälp av flertalet plastskenor justerar tändernas position. Skenorna är genomskinliga och individuellt framtagna, de byts ut ungefär varannan vecka för att successivt förflytta tänderna till önskad position.  Precis som inom andra områden och branscher går tekniken inom tandvården framåt. Nya metoder tas fram och många behandlingar kan digitaliseras. Dessutom anpassas tekniken även efter ett nytt sätt att leva. Tandregleringsmetoden Invisalign är ett exempel på den här typen av utveckling. Det är en avtagbar tandställning bestående av individuellt framtagna plastskenor (aligners) som justerar tänderna till önskad position. Att skenorna är genomskinliga och därmed näst intill osynliga gör metoden än mer populär. Med hjälp av ett speciellt framtaget datorprogram kan resultatet simuleras redan innan behandlingen påbörjas.  Många patienter som velat justera sina tänders position men avstått på grund av exempelvis motvilja mot traditionella fasta tandställningar, har nu möjlighet till en flexibel och diskret tandreglering.   Invisalign-metoden: Så går det till  Det finns många skäl till att tänderna kan behöva justeras, det kan exempelvis vara snedställningar, trångställningar, gluggar eller olika typer av bettproblematik. Oavsett orsak till tandregleringen görs alltid en utredning och tillsammans med ortodontisten pratar du igenom olika metoder, förutsättningar […]

Förutsättningar inför tandregleringsbehandling

Fast tandställning Incognito Invisalign Patienter Tandläkare Tandreglering Tandställning I dag finns det många tandställningar att välja mellan och det kan tyckas omständigt att hitta rätt. Genom en konsultation med en tandläkare kan du få hjälp att välja en tandställning som passar dina behov och kan ge dig de bästa resultaten.  Tandställning kan vara en åtgärd på problem som exempelvis gör det svårt att tugga, men behandlingen kan också genomgås av estetiska skäl. I dag […]

Allt om den klassiska tandställningen räls

Tandläkare Tandreglering Tandställning Fasta tandställningar, klassisk räls, genomskinliga skenor och helt osynliga. Det finns många tandregleringsmetoder på marknaden. Den klassiska rälsen har funnits länge och ger väldigt precisa resultat. Varför en person väljer att justera tändernas position med hjälp av tandställning och tandreglering kan variera. Det kan vara av estetiska orsaker, missnöje över hur tänderna ser ut men […]

Få ditt drömleende med hjälp av tandreglering

Incognito Inman aligner Invisalign Patienter Tandläkare Tandreglering Tandställning Uncategorized Många har föreställningen om att tandreglering är en behandling som bara går att göra i tonåren. Faktum är att tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, ofta är ett mycket bra behandlingsalternativ för dig som vill förändra ditt bett och utseendet på ditt leende, oavsett ålder. Ortodontiska behandlingar kan vara aktuella om dina tänder sitter […]

Tandställningens utveckling genom tiden

Incognito Inman aligner Invisalign Patienter Tandläkare Tandställning Tandreglering är en populär behandling som dessutom blir allt vanligare bland vuxna. Det är en metod som funnits betydligt längre än vad du kanske tror, men det har hänt mycket i utvecklingen sedan tandregleringens begynnelse. I dag finns det många olika tandställningar att reglera tänderna med. Den traditionella rälsen är fortfarande den mest använda tandställningen, […]

Därför ska du använda en retainer efter en tandställning

Patienter Tandläkare Tandreglering Tandställning Uncategorized När den större delen av en tandregleringsbehandling är genomförd och tandställningen plockas ut behöver tändernas positioner stabiliseras, vilket görs genom en så kallad retainer. Retainern är en viktig del i behandlingens långsiktiga resultat. En tandregleringsbehandling består av tre faser och fixeringsfasen är den sista av dem. I det stadiet används en retainer för att stärka […]