Olika typer av bettfel hos vuxna

Tändernas position i munnen kan förändras med hjälp av tandreglering. Vuxna som lider av bettavvikelser kan välja att reglera tänderna, men då bekosta sin tandreglering själv.

Om du har ett bettfel och vill justera tändernas position så kan en tandställning vara lösningen. Tandreglering kan behövas om tänderna är snedställda, sitter för trångt eller om dina käkar inte passar ihop när du biter ihop.

Bettavvikelser är vanligt när bettet utvecklas och därför uppkommer många bettfel redan under barndomen och de flesta beror på ärftliga faktorer. Självklart finns det även yttre faktorer som kan påverka bettet som exempelvis napp, tandpressning, olyckor eller tidig förlust av mjölktänderna. Många som behöver justera sina tänder gör det redan under tonåren men det är inte ovanligt att vuxna som lider av tändernas position väljer att genomgå en tandreglering.

Olika typer av bettfel

Ett bettfel kan vara lokalt och beröra endast enstaka tänder, exempelvis kan en hörntand hamna i en problematisk position på grund av platsbrist i käken. Problematiken kan även vara omfattande och påverka flera tänder, en hel käke eller båda käkarna.

Trång- och snedställningar

När det är trångt i käken kan tändernas position påverkas när de växer fram. De kan bli sneda, tippade eller roterade. Eventuellt måste någon permanent tand avlägsnas för att skapa tillräckligt med plats i tandraden.

Glesställning

Om det finns för mycket plats i käken kan mellanrum mellan tänderna uppstå. Ofta syns detta genom ett extra stort mellanrum mellan framtänderna i överkäken.

Överbett

Ett överbett innebär att positionen av överkäkens framtänder hamnar för långt framför framtänderna i underkäken, eller underkäken för långt bak. Detta bidrar till att det kan bli svårt att stänga munnen och sluta läpparna.

Underbett

Underbett är ett bettfel då underkäkens framtänder positionerar sig framför överkäkens framtänder vid sammanbitning. Underbett är mer ovanligt än överbett och beror ofta på underkäkens tillväxttakt och kan vara svårt att korrigera med ett långvarigt resultat. Detta måste i svårare fall korrigeras med kirurgi.

Korsbett

Den här typen av bettproblematik upptäcks oftast av tandläkare under en rutinkontroll. Korsbett är en problematik som innebär att sidopartierna av över- och underkäken inte biter korrekt mot varandra. Det är inte alltid korsbett behöver behandlas men om underkäken manuellt måste justeras för att det ska gå att bita ihop är en tandreglering att rekommendera. Ofta beror korsbett på att överkäken är för smal och behöver breddas.

Djupt bett

Ett djupt bett innebär att tänderna i underkäken biter uppe nära, eller i gommen vid sammanbitning och är vanligt förekommande i kombination med ett stort överbett. Om bettet är mycket djupt kan sår i gommen uppstå.

Öppet bett

Ett öppet bett innebär att några tänder inte har kontakt med varandra när käkarna bits ihop. Vanligast i fronten men kan även förekomma i sidopartierna. Det här är ett bettfel som kan uppstå som en följd av intensivt nappandvändande eller tumsugande. Öppet bett kan även bero på ärftliga faktorer och är då om uttalat svårt att åtgärda utan käkkirurgi.

Tandreglering för vuxna

Det finns ingen övre åldersgräns för att genomgå en tandreglering. Däremot behöver vuxna bekosta sin tandreglering själva, medan barn som har en bettavvikelse som påverkar bettfunktionen kan få tandregleringen bekostad av landstinget.

Om du som vuxen har en bettavvikelse som gör att du får sår eller skador i munnen eller om bettfelet är så omfattande att dina läppar inte kan slutas så kan behandlingen ingå i högkostnadsskyddet med ersättning från Försäkringskassan.

Det finns flera olika tandregleringsmetoder som fungerar bra för vuxna som vill justera tänderna position. Exempelvis kan en fast appartur, en räls, göra väldigt precisa förändringar av tändernas placering. Dessutom går tandställningen att få med tandfärgade fästen för ett mer estetiskt utseende. Andra typer av tandställningar är genomskinliga och avtagbara skenor (som Invisalign) eller en fast tandställning på tandradens insida. Dessa är alla effektiva metoder för tandreglering.

Efter en utförd tandregleringsbehandling fästs oftast en retainer i form av en tråd på tandradens insida alternativt använder man skenor på natten för att säkerställa att tänderna inte förflyttar sig tillbaka till sina ursprungliga positioner.

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Så Behandlas Djupt Bett

Fast tandställning Invisalign Tandreglering Djupt bett kan, om det inte behandlas, påverka din munhälsa negativt och orsaka skador på tänderna såväl som sår i gommen. Med hjälp av tandreglering kan djupt bett korrigeras och på så sätt förbättra estetiken såväl som funktionen i munnen.    Djupt bett är ett typ av bettfel som på sikt kan orsaka slitage på […]

Korsbett: Orsaker och Behandling

Tandreglering Korsbett är ett bettfel som tillhör gruppen transversella bettavvikelser. Ett korsbett kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Om du upplever funktionella besvär ska du inte vänta med att korrigera ditt korsbett.     Ett korsbett upptäcks oftast av en tandläkare vid en rutinmässig tandundersökning. Ett korsbett kan bland annat orsaka nedsatt tuggförmåga, talsvårigheter och […]

Så Behandlas Underbett

Tandreglering Om tänderna i underkäken biter ihop framför de i överkäken kallas det för underbett. Ett underbett behandlas vanligtvis med tandreglering men vid mer omfattande fall kan tandreglering behöva kombineras med käkoperation.    Underbett är en vanlig typ av bettfel och kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Exempelvis kan du uppleva smärta och svårigheter med […]

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]