Så sköter du din munhygien när du har tandställning

Under en pågående tandregleringsbehandling kräver din munhygien mer av dig. Det kan kännas omständligt men är viktigt för att säkerställa att dina tänder mår bra under behandlingens gång.

Att upprätthålla en god munvårdsrutin är viktigt under hela livet, men det blir om möjligt ännu viktigare under den tid du genomgår en tandregleringsbehandling. Då är det viktigt att hålla både tänder och tandställningen ren för att minimera riskerna för att drabbas av karies. Det är viktigt att lägga extra tid och energi på rengöring av tänderna under behandlingen och att använda de hjälpmedel som finns att tillgå.  

Så ofta ska du borsta tänderna med tandställning 

Under en pågående tandregleringsbehandling är det viktigt att låta rengöringen av tänderna ta extra lång tid. Borsta tänderna i cirka 5 minuter, det behövs extra tid för att hålla både tänder och tandställning rena.   

Det är vanligt att matrester fastnar i tänderna och tandställningen vid måltider och därför är det viktigt att rengöra tänderna. Borsta gärna tänderna efter varje måltid. Vänta omkring 60 minuter efter måltiden innan du borstar tänderna för att undvika onödigt slitage på tändernas emalj.

Kvällstandborstningen bör också få extra engagemang eftersom det är efter denna tandborstning som tänderna får sin längsta vila och möjlighet att återhämta sig. Se till att noggrant borsta tänderna alla ytor.  

Tandborste, tandkräm och andra hjälpmedel 

Viktigaste delen av dina hygienrutiner är tandborstningen, oavsett om du har tandställning eller inte. Det går bra att använda både en vanlig tandborste och en eltandborste vid rengöringen av tänderna. Många experter anser dock att rengöringen går lättare om man tar hjälp av en eltandborste.   

Det finns även tandborstar speciellt framtagna för personer med fast tandställning. Dessa är V-formade och kan i och med dess form göra rent runt tandställningen. Om du har svårt att komma åt kan en kombination av tandborstar vara den bästa lösningen. Kom ihåg att borsta tänderna varsamt och inte trycka för hårt mot tänder och tandkött. 

Använd även en fluortandkräm, men undvik slipande tandkrämer eftersom dessa kan skada både emaljen och tandställningen.  

Att använda tandtråd eller tandstickor hjälper dig att rengöra mellan tänderna. Om du har en fast tandställning är det möjligt att matrester fastnar i tänderna utan att du märker det och med hjälp av tandtråd kan du lättare göra rent runt tänderna och tandställningen. Även munskölj med fluor är bra för att skydda tandens emalj.  

Så klarar du att hålla tänderna friska  

För att hålla tänderna hela och rena under din tandregleringsbehandling är det viktigt att inte slarva med munhygienen. Tänk även på att välja att dricka vatten om du är törstig för att inte utsätta tänderna för onödig påverkan. Småät inte och undvik helst helt och hållet att äta hårda och sega saker som exempelvis kolor, morötter och tuggummi.  

Förutom att själv upprätthålla god munhygien är det viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist för att få hjälp med en professionellrengöring och bekräftelse på att dina egna ansträngningar räcker till. Hos tandhygienisten kan du även få tips och råd om hur du förbättrar dina rutiner och din tandborstningsteknik.  

Det finns även ett hjälpmedel som heter infärgningstabletter som kan vara ett bra komplement om du tycker det är svårt att få rent i munnen. Med hjälp av dessa tabletter kan du enkelt se om det finns plack kvar i munnen. Tabletterna färgar allt plack rött så att du enkelt ska kunna se och rengöra ordentligt.  

Vill du veta mer om tandställning?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Korsbett: Orsaker och Behandling

Tandreglering Korsbett är ett bettfel som tillhör gruppen transversella bettavvikelser. Ett korsbett kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Om du upplever funktionella besvär ska du inte vänta med att korrigera ditt korsbett.     Ett korsbett upptäcks oftast av en tandläkare vid en rutinmässig tandundersökning. Ett korsbett kan bland annat orsaka nedsatt tuggförmåga, talsvårigheter och […]

Så Behandlas Underbett

Tandreglering Om tänderna i underkäken biter ihop framför de i överkäken kallas det för underbett. Ett underbett behandlas vanligtvis med tandreglering men vid mer omfattande fall kan tandreglering behöva kombineras med käkoperation.    Underbett är en vanlig typ av bettfel och kan orsaka funktionella såväl som estetiska besvär. Exempelvis kan du uppleva smärta och svårigheter med […]

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]