Så sköter du din munhygien när du har tandställning

Under en pågående tandregleringsbehandling kräver din munhygien mer av dig. Det kan kännas omständligt men är viktigt för att säkerställa att dina tänder mår bra under behandlingens gång.

Att upprätthålla en god munvårdsrutin är viktigt under hela livet, men det blir om möjligt ännu viktigare under den tid du genomgår en tandregleringsbehandling. Då är det viktigt att hålla både tänder och tandställningen ren för att minimera riskerna för att drabbas av karies. Det är viktigt att lägga extra tid och energi på rengöring av tänderna under behandlingen och att använda de hjälpmedel som finns att tillgå.  

Så ofta ska du borsta tänderna med tandställning 

Under en pågående tandregleringsbehandling är det viktigt att låta rengöringen av tänderna ta extra lång tid. Borsta tänderna i cirka 5 minuter, det behövs extra tid för att hålla både tänder och tandställning rena.   

Det är vanligt att matrester fastnar i tänderna och tandställningen vid måltider och därför är det viktigt att rengöra tänderna. Borsta gärna tänderna efter varje måltid. Vänta omkring 60 minuter efter måltiden innan du borstar tänderna för att undvika onödigt slitage på tändernas emalj.

Kvällstandborstningen bör också få extra engagemang eftersom det är efter denna tandborstning som tänderna får sin längsta vila och möjlighet att återhämta sig. Se till att noggrant borsta tänderna alla ytor.  

Tandborste, tandkräm och andra hjälpmedel 

Viktigaste delen av dina hygienrutiner är tandborstningen, oavsett om du har tandställning eller inte. Det går bra att använda både en vanlig tandborste och en eltandborste vid rengöringen av tänderna. Många experter anser dock att rengöringen går lättare om man tar hjälp av en eltandborste.   

Det finns även tandborstar speciellt framtagna för personer med fast tandställning. Dessa är V-formade och kan i och med dess form göra rent runt tandställningen. Om du har svårt att komma åt kan en kombination av tandborstar vara den bästa lösningen. Kom ihåg att borsta tänderna varsamt och inte trycka för hårt mot tänder och tandkött. 

Använd även en fluortandkräm, men undvik slipande tandkrämer eftersom dessa kan skada både emaljen och tandställningen.  

Att använda tandtråd eller tandstickor hjälper dig att rengöra mellan tänderna. Om du har en fast tandställning är det möjligt att matrester fastnar i tänderna utan att du märker det och med hjälp av tandtråd kan du lättare göra rent runt tänderna och tandställningen. Även munskölj med fluor är bra för att skydda tandens emalj.  

Så klarar du att hålla tänderna friska  

För att hålla tänderna hela och rena under din tandregleringsbehandling är det viktigt att inte slarva med munhygienen. Tänk även på att välja att dricka vatten om du är törstig för att inte utsätta tänderna för onödig påverkan. Småät inte och undvik helst helt och hållet att äta hårda och sega saker som exempelvis kolor, morötter och tuggummi.  

Förutom att själv upprätthålla god munhygien är det viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist för att få hjälp med en professionellrengöring och bekräftelse på att dina egna ansträngningar räcker till. Hos tandhygienisten kan du även få tips och råd om hur du förbättrar dina rutiner och din tandborstningsteknik.  

Det finns även ett hjälpmedel som heter infärgningstabletter som kan vara ett bra komplement om du tycker det är svårt att få rent i munnen. Med hjälp av dessa tabletter kan du enkelt se om det finns plack kvar i munnen. Tabletterna färgar allt plack rött så att du enkelt ska kunna se och rengöra ordentligt.  

Vill du veta mer om tandställning?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]