Bettfel hos barn

Bettfel hos barn

Bettavvikelser hos barn uppstår oftast under fasen då mjölktänderna byts ut mot permanenta. Käkar och bett utvecklas i takt med att barnet växer. många mindre bettfel kan justera själva men ibland kan tandreglering behövas. 

Under barnets utveckling av bettet är det vanligt att felaktigheter uppstår. De flesta bettfel är ärftliga men de kan även orsakas av yttre faktorer som exempelvis nappsugning.   

När ett barn når tre års ålder brukar det primära bettet vara komplett.  Den stora förändringen i bettet uppstår oftast i perioden då barnet växlar till det permanenta bettet. I perioden mellan tre och sju år kan flertalet bettfel korrigera sig själva. Barn i förskoleålder brukar inte rekommenderas att behandla bettavvikelser, men självklart är detta individuellt. 

Från cirka sex års ålder till tidiga tonåren sker tandväxlingen. Då byts mjölktänderna ut mot permanenta. Under denna period kan en eller flera tänder växa snett och det kan både bli glest eller trångt i tandraderna. Under tiden ett barn växer utvecklas även käkarna. Många mindre avvikelser kan justeras av sig själva, men de bettfel som inte löser sig med tiden kräver behandling med tandställning.  

Olika typer av bettfel 

Det vanligaste orsaken till att tandreglering behövs är att tänderna inte står i en jämn rad i käken. Det kan exempelvis vara för att tänderna vridit sig eller sitter för trångt. 

Överbett – Om diagnosen är överbett innebär det att överkäkens framtänder placerade så att de hamnar framför tänderna i underkäken. Det kan även göra att tänderna lättare skadas vid fall eller idrott.  

Underbett – Om ditt barn har ett underbett kommer tänderna i underkäken att bita utanför framtänderna i överkäken. Det kan skapa svårigheter att tugga eller bita av. 

Öppet bett – Ett öppet bett betyder att tänderna inte har kontakt med varandra. Antingen kan barnet ha ett öppet bett på sidorna eller framtill. Ett öppet bett kan leda till att barnet får svårt att äta eftersom tänderna inte möts och gör det svårt att tugga. 

Djupt bett – Vid ett djupt bett biter framtänderna i underkäken långt upp i gommen, bakom framtänderna i överkäken. Detta kan orsaka små sår i gommen.  

Så upptäcks en bettavvikelse 

Vanligast är att bettavvikelserna upptäcks hos tandläkaren när barnet växlar tänder. Tandläkaren kommer då att informera om situationen och om en eventuell tandreglering behövs göra direkt eller när alla tänder har växlats. 

Barn och ungdomar upp till 23 års ålder kan ta del av kostnadsfri tandreglering om det har en bettavvikelse som påverkar munnens funktion. Om tandläkaren misstänker detta kommer barnet att remitteras till en specialisttandläkare som kommer att avgöra om regionen står för tandregleringen eller inte. Om tandregleringen anses så omfattande att den blir kostnadsfri tilldelas barnet en tandregleringscheck och får därefter välja en auktoriserad tandläkare.  

Vill du veta mer om tandställning?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]