Att skaffa tandställning - här är patienternas upplevelser

I dag erbjuds tandreglering på flera sätt och vilken metod som passar dig bäst beror på en rad olika och högst individuella faktorer. Därför är alltid det inledande behandlingssteget ett konsultationsmöte med en tandläkare för att bedöma dina förväntningar och förutsättningar. 

I regel är de klassiska rälsen fortsatt den mest effektiva metoden då tänder kan regleras i flera led. Räls kan även placeras på insidan av tänderna och kallas därför ofta för den osynliga metoden. Fördelen är uppenbar då tandställningen går att dölja men det ska betonas att det sker på bekostnad av något mer avancerad, utdragen och kostsam behandlingsprocess. Därutöver kan tänder regleras genom Invisaligns genomskinliga och avtagbara plastskenor som via avgjutning anpassas efter dina tänder. Behandlingen sker utan fixerade metalfästen vilket innebär att du själv kan välja att plocka ur skenorna när så önskas, till exempel inför viktiga möten och händelser. Flexibiliteten förknippad med denna metod har gjort den till ett väldigt populärt behandlingsalternativ bland vuxna. 

Här kan du läsa mer om olika tandställningar och deras för- och nackdelar.

Patienternas upplevelser och reflektioner

Anna Hildingsson, 44, hade länge funderat på att skaffa tandställning men av olika anledningar hade hon aldrig vågat ta steget. Till slut kom hon i kontakt med Aqua Dental och på plats fick hon snabbt förtroende för tandläkarna som hon beskriver som tillmötesgående och professionella. De kom överens om att Anna skulle behandlas med traditionella räls med tandfärgade fästen. Nu rekommenderar hon alla som någon gång har funderat på reglera sina tänder att åtminstone ta kontakt med Aqua Dental för ett förutsättningslöst möte.

- Jag hade till sist bestämt mig, att jag fyllt 40 skulle inte få stoppa mig. Tandställningen har verkligen förändrat mitt liv och jag är glad och stolt som äntligen gjorde det, avslutar Anna.

Maria, 27, är en annan patient som känt ett missnöje med tänderna i överkäken. Hos Aqua Dental blev hon introducerad till de olika behandlingsalternativen som fanns tillgängliga och valet föll på Invisalign med genomskinliga skenor. När behandlingen var färdig kunde hon konstatera att det var enklare än vad hon hade kunnat ana och att hon snabbt blev van med skenorna.

- Det var väldigt smidigt, och efter 10 månader var det klart, beskriver Maria.

Marcus Nestor, 39, är inne på samma spår. Även han behandlades med Invisalign och han betonar hur tidseffektiv metoden var.

- Jag trodde inte det skulle bli så pass bra på så pass kort tid, hälsar Marcus.

Tandställningen behöver inte synas

Sebastian Krok, 25, hade i många år drömt om ett vackrare leende men tanken på tandställning var för avskräckande. Därför blev han väldigt glad när han hos Aqua Dental fick höra talas om Invisalign och plötsligt hade han inget att tveka över. 

- Jag ville ha ett hollywood-leende, men inte en räls. Så Invisalign blev perfekt. Mina föräldrar reagerade inte ens första gången jag besökte dem efter jag satt in den, berättar Sebastian och skrattar.

Men Invisalign är inte den enda lösningen för den som vill undvika traditionella räls. Josefine, 25, hade stora komplex för sina tänder och var rädd att en tandställning skulle dra åt sig ytterligare uppmärksamhet mot hennes mun. Lösningen blev en så kallad lingual tandställning - det vill säga räls som fästs på insidan av tänderna. Resultat blev till och med bättre än vad hon hade vågat hoppats på.

- Nu vill jag le på bild igen och tänderna hindrar mig inte längre från att skratta. Det känns jättebra, berättar Josefine.

Bahareh Hosseini arbetar som tandhygienist och träffar dagligen patienter som vill förbättra sina leenden. Med trångställda tänder själv har Bahareh funderat mycket över sitt egna leende men trots ihärdiga försök hade hon aldrig hittat en tandläkare hon känt tillräckligt stort förtroende för. Som nyanställd på Aqua Dental kom hon i kontakt med tandregleringsspecialisten André Wikholm och han ingav det förtroende hon så länge har letat efter. Nu hade hon inte längre någon anledning att tveka. 

- Det känns bra. Jag känner att jag valde rätt metod av tandreglering och jag tror verkligen att jag kan få det bästa resultatet hos Aqua Dental och André, avslutar Bahareh.

Vill du reglera dina tänder?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]