Så korrigerar du bettfel

Inman Aligner

Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering. 

Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och käklederna, som i sin tur kan orsaka besvär i käkarna som till exempel ömhet, knakande ljud och stelhet. Många har trångt mellan tänderna på grund av bettfel, vilket kan göra det svårt att hålla rent. Det ökar risken för att drabbas av tandköttsinflammation, tandlossning och hål i tänderna.

Även som vuxen kan man åtgärda bettfel med hjälp av tandreglering, men i de allra flesta fall behöver man som vuxen bekosta sin tandställning själv. Barn som har bettfel som påverkar bettfunktionen kan däremot få tandregleringen bekostad av landstinget. 

Om du som vuxen har ett bettfel som är så omfattande att det leder till svåra besvär i munnen kan ha rätt till ersättning genom högkostnadsskyddet.   

Det finns flera olika behandlingsmetoder som fungerar bra för vuxna som har ett behov av att reglera sina tänder. Beroende på ditt behov och dina önskemål finns det olika tandställningar att välja mellan, allt från klassisk räls till osynlig tandställning. 

Överbett
Ett överbett innebär att överkäkens framtänder hamnar för långt ut framför underkäkens framtänder, vilket kan göra att det inte går att stänga munnen på ett naturligt sätt. Detta bettfel regleras genom att överkäkens tänder flyttas bakåt samtidigt som underkäkens tänder flyttas framåt. Ibland krävs det endast reglering i antingen över- eller underkäke. 

Underbett
Ett underbett innebär en framskjuten underkäke vilket gör att den nedre tandraden hamnar framför den övre. Det normala läget är tvärtom, den övre tandraden tandraden ska ligga framför den undre när vi biter ihop för att vi ska kunna tugga ordentligt. Underbett kan därför leda till en försämrad tuggförmåga. Underbett kan oftast åtgärdas med endast tandreglering, men om underbettet är gravt kan ett kirurgiskt ingrepp, ortognatkirurgi, krävas. Det är en kirurgisk korrigering av käkbenet, där tandraden flyttas bak. Detta kompletteras oftast med en tandreglering både före och efter ingreppet. 

Djupt bett
Djupt bett är ett vanligt problem vid överbett. Det innebär att underkäkens framtänder nuddar gommen när du biter ihop. Det kan göra ont och skava och i vissa fall bilda sår i gommen när du tuggar. Det felet regleras genom att underkäkens tänder flyttas fram och överkäkens tänder flyttas in för att skapa ett naturligt bett.    

Öppet bett
Öppet bett är ofta en följd av intensiv napp- eller fingersugning och innebär att framtänderna inte möts vid sammanbitning. Om barn bryter sina sugvanor kring fyra års ålder tenderar tänderna att korrigera sig själva, men om bettfelet återstår kan det behöva regleras med tandställning.  

Korsbett
Korsbett gör att tänderna på över- och underkäkens sidor inte möts vid hopbitning. Korsbett upptäcks oftast av tandläkare vid rutinundersökning eftersom det är ett bettfel som inte syns tydligt. Det beror oftast på att överkäkens tandbåge är för smal i förhållande till underkäken. Om bettfelet gör att underkäken flyttas i sidled vid hopbitning är en tandreglering nödvändig för att bredda tandbågen i överkäken. 

Trångställt bett
Ett trångställt bett innebär att du har för lite utrymme för dina tänder i tandbågen, vilket kan leda till tippade, sneda eller roterade tänder. Vid reglering av ett trångställt bett behöver man därför ibland ta bort någon permanent tand för att skapa utrymme för förflyttning av tänderna med hjälp av tandreglering. 

Platsöverskott
Har man istället ett platsöverskott i tandbågarna har man för mycket mellanrum mellan tänderna, vilket ofta resulterar i en glugg mellan framtänderna. För mycket mellanrum kan göra att det lätt fastnar matrester däremellan och det kan därför behöva åtgärdas med en tandreglering. Efter att tandregleringen är avslutad behövs en retainer för att förhindra att tänderna flyttar sig tillbaka mot ursprungsläget. 

Vill du veta mer om tandställning?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Överbett: Så Kan Det Behandlas

Fast tandställning Invisalign Överbett är ett vanligt bettfel hos både vuxna och barn. Överbett kan orsaka funktionell problematik som att du eller ditt barn exempelvis upplever svårigheter med att stänga munnen ordentligt.    Med hjälp av tandreglering kan i princip all typ av bettproblematik korrigeras. Exempelvis kan ett överbett behandlas med tandreglering. Om du har ett mer omfattande […]

Denna Bettproblematik Kan Du Korrigera Med En Tandställning

Uncategorized Tandreglering är en effektiv behandling som ger dig ett rakare, jämnare och mer hälsosamt leende. En tandregleringsbehandling kan i princip korrigera all typ av bettproblematik.     Tandreglering innebär att dina tänders position successivt flyttas med en tandställning tills dess att du får ett rakare leende. I dag finns det flera olika tandställningar att välja mellan, […]

Så Behandlas Bettfel

Tandreglering Uncategorized Har du något bettfel? Då kan du behöva korrigera ditt bett med hjälp av en tandställning. I dag finns det flera typer av tandställningar att välja mellan som kan justera dina tänder på ett effektivt sätt.  Ett bettfel innebär att dina tänder inte biter ihop på ett korrekt sätt. Ett bettfel kan därmed på sikt […]

Invisalign-skenor: Så Sköter Du Dem På Bäst Sätt

Invisalign För att en behandling med Invisalign ska vara så effektiv som möjligt och för att du ska bibehålla en god munhygien är det viktigt att sköta om dina Invisalign-skenor och rengöra dem noggrant.   Att korrigera sina tänder med genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign är en tandregleringsbehandling som växer i popularitet. Dessa skenor flyttar dina tänder […]

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]