Allt om den klassiska tandställningen räls

Fasta tandställningar, klassisk räls, genomskinliga skenor och helt osynliga. Det finns många tandregleringsmetoder på marknaden. Den klassiska rälsen har funnits länge och ger väldigt precisa resultat.

Varför en person väljer att justera tändernas position med hjälp av tandställning och tandreglering kan variera. Det kan vara av estetiska orsaker, missnöje över hur tänderna ser ut men det kan också vara för att förbättra munhälsa, tuggfunktion och minska påfrestningar på tänderna. Den traditionella rälsen är en fast tandställning, som också kallas buccal tandställning. Det är den vanligaste modellen som används vid tandreglering. De är en metod som funnits länge vilket gör att den är välbeprövad och ger exakta resultat.

Vad är räls

Den fasta tandställningen, så kallad räls, är den mest vanliga tandregleringsmetod som används i dag. Den kan korrigera allt från mindre till stora omfattande bettfel med stor precision och effektivitet. En räls kan fästas enbart i en käke eller i båda käkarna samtidigt beroende på behandlingens omfattning och patientens önskemål.
Små fästen av metall eller keramik limmas på tändernas framsida. Dessa går inte att ta av under behandlingen. De här fästena innehåller små spår där metallbågar placeras. Med hjälp av små gummiband kan tänderna sedan styras till rätt position.

Att tandställningen består av små fästen som limmas fast på varje tand gör den väldigt effektiv och hjälper till att ge ett väldigt precist resultat då varje enskild tand kan regleras till önskat resultat.

Behandling med tandställningen räls: Från a – ö

Att genomgå en tandregleringsbehandling är en investering i dig själv och ditt välmående. Innan du kan påbörja justeringen av dina tänder så görs en undersökning av din mun och din tandhälsa. En ortodontist, en specialist på tandreglering, kommer sedan att gå igenom hela behandlingen med dig, innan ni startar.

Innan behandlingen

När du bestämt dig för att du vill justera tändernas position med hjälp av tandreglering kommer du att få träffa en ortodontist på en konsultation. Under detta första möte pratar ni om dina förväntningar och önskemål, en undersökning av situationen i munnen görs och ni pratar om olika behandlingsalternativ och kostnadsförslag.

Så går behandlingen till

Nästa steg i behandlingen är inregistrering. Under inregistreringen tas röntgenbilder, panoramabilder och kliniska bilder på bettet och ansiktet. Detta görs för att ortodontisten ska kunna ta fram en välutförd behandlingsplanering. Även ett tandavtryck kan tas om den behandlande tandläkaren tycker att det är nödvändigt. Ortodontisten analyserar allt material som är insamlat och sätter upp en individuellt anpassad behandlingsplan för dig, i denna process görs även en tidsuppskattning så att du på ett ungefär vet hur lång tid din behandling kommer att ta. Tillsammans går du och ortodontisten igenom behandlingsplanen under en så kallad terapidiskussion. Efter detta är du reda att få tandställningen fäst i munnen.

När tandställningen sätts fast på dina tänder limmas fästena en och en på dina tänder, hur lång tid detta tar beror på behandlingens omfattning. Sedan sätts en metalltråd mellan fästena med hjälp av antingen små gummiband eller stålligaturer. Det är dessa som ortodontisten kommer att spänna med jämna mellanrum för att få tänderna att försiktigt flytta sig åt det håll som är planerat.

Justeringar av tandställningen

När din räls är på plats i munnen kommer du att gå på kontroller. Dessa sker vanligtvis var 6-10:e vecka. Att justera tändernas position är ingenting som kan skyndas igenom utan det tar tid att flytta på tänderna. Man kan säga att tänderna flyttas ungefär någon millimeter per månad.
I början av behandlingen och efter justeringarna kan det kännas ömt och spänt i tänderna och käkarna. Det tar ett litet tag att vänja sig vid tandställningen och dessa besvär avtar med tiden.

Behandlingen avslutas och rälsen tas bort

När du och den behandlande tandläkaren är överens om att ni uppnått önskat slutresultat tas tandställningen bort. När det är gjort putsas tänderna för att få bort allt lim och slutligen poleras dina tänder.

För att säkerställa så att tänderna inte går tillbaka till sin ursprungliga position får du en så kallad retainer. Det finns två olika varianter, en retainer med en plastskena som används på nätterna och en där en metalltråd fästs på tandradens baksida. Vilken av dessa två som just du får är beroende av hur tänderna var positionerade från början och hur stor risk det är att tänderna försöker ta sig tillbaka till sina ursprungspositioner. Ibland kan en retainer bara behövas under en begränsad period och ibland behöver de användas livet ut.

Hur länge har man tandställning?

Hur lång tid en behandling med räls pågår varierar beroende på hur många tänder som ska flyttas, hur stor bettavvikelsen är och om det är en eller båda käkarna som ska justeras. Man kan däremot säga att en genomsnittlig tandregleringsbehandling tar mellan ett och två år. Hur lång tid just din behandling kommer att ta får du en uppskattning om innan behandlingen påbörjas.

När behöver man fast tandställning, så kallad räls?

Det finns många olika anledningar till varför en person genomgår en behandling med tandställning. Det kan vara av estetiska och/eller funktionella skäl. Oavsett ålder är det aldrig försent att välja att reglera sina tänder med hjälp av en tandställning. Rälsen som behandlingsmetod ger exakta resultat och kan justera de allra flesta bettfel.

Det finns flera olika sorters bettproblematik som kan lösas med hjälp av tandreglering:

Överbett: När överkäkens framtänder är framför underkäkens tänder. Det kan leda till att det inte går att stänga munnen på ett naturligt sätt. Vid stora överbett kan eventuell käkkirurgi krävas för att bettet ska kunna åtgärdas.

Underbett: När underkäkens framtänder hamnar utanför överkäkens. Vid stora underbett kan eventuell käkkirurgi krävas för att bettet ska kunna åtgärdas.

Djupt bett: Innebär att underkäkens framtänder når gommen vid sammanbitning.

Öppet bett: Är en vanlig följd av sugning på napp eller fingrar. Det innebär att de båda käkarnas framtänder inte möts.

Korsbett: Om käkarnas sidor inte möts på ett tillfredsställande sätt kallas det korsbett.

Trångställt bett: Denna problematik innebär att det är platsbrist. Det leder till att tänderna kan vara vridna, sneda eller tippade.

Fördelar med den klassiska rälsen?

I dag finns det många olika sorters tandställningar att välja bland om du är intresserad av att genomgå en tandregleringsbehandling. Det finns bland annat avtagbara, genomskinliga, osynliga och klassiska. Alla har självklart olika för- och nackdelar. Den traditionella rälsen har många fördelar om man ser till resultatet.

- Den fasta tandställningen kan på grund av att fästena sitter på varje enskild tand vara väldigt precis. Man kan säga att med rälsen kan man få de mest exakta resultaten.
- Det är en beprövad metod och om du följer tandläkarens instruktioner och har retainer som behandlaren har instruerat om håller resultatet bra.
- Tandställningen är fast, vilket betyder att det inte går att ta ut den. Det möjliggör för metoden att vara väldigt exakt i hur tänderna positioneras.
- Rälsen är en metod som traditionellt sätt syns mycket och som många vuxna undvikit på grund av estetiken. Nu kan man reglera tänderna med räls på ett mindre synligt sätt då det går att välja tandfärgade fästen.

Tandfärgade brackets

Vi erbjuder nu tandfärgade brackets till den klassiska rälsen, vilket gör att den syns mindre och blir mer estetiskt tilltalande.

Vad kostar en tandställning?

Det är många faktorer som påverkar priset på din tandreglering. Både vilken typ av tandställningsmetod som används men även val av tandläkare, om ena eller båda käkarna kräver reglering, omfattning på behandlingen och bettproblematik. Under din konsultation kommer du att få ett kostnadsförslag som är individuellt anpassat efter dina förutsättningar och behov. En konsultation kostar 1000 kronor och om du väljer att fortsätta din tandregleringsbehandling hos oss så kommer denna summa att dras av på det slutgiltiga priset.

Ungefärligt kan man säga att en tandregleringsbehandling med den klassiska rälsen kostar mellan 25 000 och 48 000 kronor. Allt beroende på komplexitet och omfattning. Om du vill lägga till vita fästen kostar dessa 3000 kronor för 6 stycken.

Tandställningen räls och Försäkringskassan

Många tror att tandreglering enbart räknas som en estetisk behandling, men så är inte fallet. Vuxna som har vissa uttalade bettavvikelser kan vara berättigade ersättning från Försäkringskassan när de genomgår en tandregleringsbehandling. Det kan betyda att om bettproblematiken är tillräckligt omfattande kan kostnaderna för individen bli rabatterade.

Resultat

Vad som krävs för ett lyckat behandlingsresultat är noggranna rutiner och en välfungerande munhygien, detta kombinerat med ett bra samarbete med din tandläkare under hela behandlingen. Även valet av tandläkare påverkar det slutgiltiga resultatet. En ortodontist är specialiserad på just tandreglering och har större erfarenhet av den sortens behandlingar än många allmäntandläkare. Att välja någon med lång erfarenhet och stor kunskap påverkar behandlingen i en positiv riktning. En tandreglering är inte bara en metod att följa till punkt och pricka. Tandläkaren diagnostiserar, sätter upp planeringen och utför behandlingen vilket gör att dennes kompetens i allra högsta grad påverkar resultatet.

Fast tandställning för barn

Barn och ungdomar, upp till 23 år, kan tilldelas en tandregleringscheck om de av Socialstyrelsen anses ha svårare bettproblematik. Att bli tilldelad en tandregleringscheck innebär att barnet får kostnadsfri tandreglering av auktoriserade kliniker. Aqua Dental är auktoriserade att ta emot patienter med tandregleringscheck.

Hur borstar jag tänderna med räls?

Det är viktigt att upprätthålla goda munhygienrutiner, det gäller även rengöring av tandställningen. En fast tandställning, som exempelvis räls, innebär att matrester och beläggningar fastnar på tänderna, framförallt kring fästena. Det är viktigt att borsta tänderna noggrant så att inga matrester lämnas kvar på tänderna.

Vad kan jag äta med räls?

Du kan äta mer eller mindre som vanligt och din tandställning tål att belastas med vanligt tuggande. Däremot kan det vara bra att undvika att äta alldeles för hårda eller sega livsmedel då den typ av belastning kan bli för stor för tandställningen.

Vad händer om ett fäste lossnar?

Det är viktigt att direkt kontakta din tandläkare om delar av din tandställning går sönder eller lossnar. Det kan göra ont och din behandling kan bli fördröjd om du inte får hjälp.

Vill du veta mer?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]

Så väljer du rätt tandställning

Uncategorized Behöver du reglera dina tänder? Många förknippar tandställning med en klassisk räls, men i dag finns det flera tekniker och olika typer av tandställningar att välja bland. Idag finns det många alternativ att välja för att reglera tänder, vilket kan göra det svårt att ta ett slutgiltigt beslut. Det finns olika för- och nackdelar beroende […]

Så korrigerar du bettfel

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Att ha någon form av bettfel är väldigt vanligt. Det är i själva verket få som har ett naturligt jämnt bett. Om bettfelet är omfattande kan det påverka utseendet och självkänslan eller ge upphov till besvär med exempelvis tuggförmågan. Då kan bettfelet åtgärdas med tandreglering.  Bettfel kan på sikt leda till förändringar i tänderna och […]

Vad gör en ortodontist?

Fast tandställning Tandläkare Tandreglering Tandställning Bettproblematik, tandregleringsmetod, omfattning och val av behandlare. Det är många faktorer som spelar in för att resultatet av en tandreglering ska bli så lyckat som möjligt. Det är viktigt att välja en specialist för att ge din behandling de bästa förutsättningarna.   En ortodontist är en tandläkare som utöver sin tandläkarexamen har specialistutbildat sig inom tandreglering. […]