Tandreglering - så går det till

Tandreglering så funkar det

Är du missnöjd med ditt leende och funderar på tandställning men vet inte hur det går till? Här får du veta allt du behöver från konsultation till efterbehandling.

Det första du behöver göra om du funderar på tandreglering är att boka in en konsultation med en ortodontist. Då kan ni gå igenom dina förutsättningar och diskutera vilken behandling som passar dig bäst.

När du träffar en ortodontist för en konsultation går ni igenom de olika tandställningarna vi arbetar med. Vi gör även en bedömning och lyssnar på dina förväntningar och önskemål. Du får chans att ställa dina frågor och får dessutom ett preliminärt kostnadsförslag för olika behandlingsalternativ.

Så fungerar tandreglering

Om du väljer att gå vidare med din tandregleringsbehandling sker en inregistrering. Det innebär att vi tar röntgenbilder, att ditt ansikte, mun och tänder fotograferas. I vissa fall behöver man även ta avgjutningar på dina tänder för att tillverka gipsmodeller av ditt bett. Detta görs för att din behandlingsplanering ska bli optimal.

Om du inte varit hos tandläkaren och gjort en vanlig undersökning under de senaste sex månaderna så måste detta göras innan din tandreglering påbörjas.

Nästa steg är en terapidiskussion då ortodontisten går igenom vad de kommit fram till är den bästa behandlingen för just dig. Då får du även mer information om din behandlingsplan och ett slutgiltigt kostnadsförslag. När detta är gjort är du redo att sätta in tandställningen.

Under tandregleringsbehandlingen kommer du att gå på regelbundna kontroller, vanligtvis var sjätte till åttonde vecka. Tiden kan variera och ske både mer sällan eller ofta beroende på vart i behandlingen man är. När önskat resultat är uppnått och du känner dig helt nöjd kommer du tillsammans med din tandläkare överens om att ta bort tandställningen. När den är borttagen får du en tråd på sidan av tänderna och/eller en skena att använda på natten som stabiliserande åtgärd. Under året efter att din behandling avslutats kommer du att gå på regelbundna återbesök för att säkra resultatet.

Vill du veta mer om tandreglering?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Vill du veta mer om tandställning och tandreglering? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Hur länge ska man ha en retainer?

Tandreglering En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats. Med en retainer bibehåller du ditt nya leende. Hur länge man ska ha en retainer beror på flera olika faktorer som exempelvis behandlings omfattning.  När din tandregleringsbehandling är avslutad är det viktigt att resultatet upprätthålls. Då används ofta en retainer. En retainer ser till så att […]

Olika typer av osynliga tandställningar

Fast tandställning Incognito Invisalign Tandreglering Tandställning Osynliga tandställningar blir allt vanligare och idag finns det flera alternativ på marknaden att välja mellan.   Osynliga tandställningar är en populär behandlingsmetod för dem som vill korrigera sitt bett men önskar ett mer diskret alternativ. Det finns två huvudsakliga typer av osynliga tandställningar: aligners och lingual tandställning.  Aligners Aligners är en av de mest […]

Vad är aligners?

Uncategorized Aligners är en tandställning som består av osynliga, avtagbara skenor. Skenorna korrigerar estetisk eller funktionell bettproblematik och förflyttar tänderna gradvis mot önskad position. En tandställning med aligners är nästintill osynlig och går att ta av och på. Skenorna   används för att göra tänderna raka och korrigera bettfel. Det är ett alternativ till den traditionella […]

Varför behövs en retainer?

Uncategorized En retainer är en viktig del i en tandregleringsbehandling. Den behövs för att hålla tänderna på plats efter att behandlingen avslutats och tandställningen avlägsnats.  En retainer används efter att en tandregleringsbehandling har avslutats,  för att hålla tänderna på plats. När tandställningen plockas bort behöver tändernas nya positioner stabiliseras. Utan en retainer kan tänderna flytta tillbaka […]

Tandreglering med check – Så går det till

Uncategorized Många barn och unga har någon form av bettavvikelser. De flesta bettfel leder inte till funktionella problem, men en tandreglering kan bli aktuell av både estetiska och funktionella skäl. Barn och unga upp till 24 år som har bettfel som kan påverka funktionaliteten kan få en så kallad tandregleringscheck av regionen.   Bettavvikelser är vanligt förekommande. […]