Experten: Så väljer du tandställning
Det finns en mängd olika alternativ när man behöver tandställning. Vilken som passar dig bäst beror på en mängd olika faktorer.
Det finns i dag en uppsjö av olika tandställningar och det är som patient inte helt enkelt att veta vad man själv ska eller bör ha för sort. Man kan lite förenklat säga att avtagbara tandställningar är förbehållna yngre barn och att fastsittande i regel lämpar sig för ungdomar och vuxna.
I dag finns det dock även avtagbara tandställningar som används i princip uteslutande av vuxna, som ett alternativ den till fastsittande tandställningen, rälsen. Dessa benämns oftast som plastskenor och är helt annorlunda de avtagbara tandställningarna som kan vara aktuella för barn.
Effektivt och precist
Sett till möjligheterna att utföra tandreglering på ett effektivt och precist sätt är den traditionella fastsittande tandställningen, med fästen på tändernas utsida, överlägsen som metod. Man har här möjlighet att flytta varje tand individuellt i flera led och på så sätt uppnå önskat resultat. Tandställningen, även benämnd räls, kan fås med keramiska vita fästen för att upplevas som mer estetisk under behandlingstiden. Dessa fästen är i stort sett lika bra som metallfästena men har fördelen att de syns mindre.
Som ett alternativ till att ha ”räls” på utsidan av tänderna kan man i dag välja att ha den på insidan. Av många benämns denna typ av tandställning som ”osynlig”. I många fall kan denna typ av tandställning fungera lika väl som konventionell med fästen på tändernas utsida. Fördelarna tillskrivs helt tandställningens osynlighet och tekniken är något svårare att bemästra än den konventionella tandställningen. Vidare är denna typ av tandställning dyrare för patienten och behandlingstiden kan bli något längre.
Ny teknik
En annan ny teknik att flytta tänderna på bygger på plastskenor som patienten får ha i munnen dygnet runt. Dessa skenor tillverkas efter avgjutning av tänderna och man kan med hjälp av ett dataprogram simulera slutresultatet. Individuella skenor med inbyggda tandförflyttningar tillverkas och patienten får med sig hem ett antal åt gången. Med jämna mellanrum får man byta skena enligt givna instruktioner och kontroller sker på sedvanligt sätt hos tandläkaren. Fördelarna med denna typ av behandling är att man inte behöver ha fastsittande tandställning vilket för en del ter sig mer hygieniskt och estetiskt. Begränsningar finns, främst i samband med större och mer komplexa behandlingar men även vad gäller möjligheterna att avsluta tandregleringen med önskat precision.
Vilken tandställning du väljer
Vilken tandställning du väljer beror således på en mängd olika faktorer. Dina önskemål om slutresultat, ditt betts komplexitet, dina önskemål om bekvämlighet och estetik samt din ekonomi kan påverka specialisttandläkarens rekommendation. Förenklat kan man dock säga att fastsittande tandställning på tändernas utsida är den mest kostnadseffektiva och precisa metod som vi i dag känner till för att uppnå förutsägbara resultat.
Vill du veta mer om tandreglering?
Kontakta oss
Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandställning eller tandreglering.
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Här hittar du våra kliniker:
Stockholm
Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B
Göteborg
Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17
Aqua Dental - Västra Hamngatan
Västra Hamngatan 5
Aqua Dental - Karlastaden
Planetgatan 8
Uppsala
Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3
Malmö
Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23
Västerås
Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25
Helsingborg
Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5
Karlstad
Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 16
Åre
Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33
Östersund
Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66
Borås
Aqua Dental - Borås
Allégatan 46
Borlänge
Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10
Falun
Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1
Kalmar
Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13
Enköping
Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22
Linköping
Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33
Örebro
Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14
Norrköping
Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20
Öppet Bett: Orsaker och Behandling
Fast tandställning Invisalign Tandreglering Att ha ett öppet bett är vanligt och hos vuxna är det en av de vanligaste bettfelen. Ett öppet bett kan påverka utseendet på dina tänder såväl som funktionen i munnen. Ett öppet bett behandlas främst med hjälp av tandreglering. Öppet bett innebär att de bakre alternativt de främre tänderna inte möts ordentligt när käken är […]
5 Myter Om Tandställning
Fast tandställning Invisalign Tandreglering Det finns många myter kring tandreglering. Nedan hittar du de vanligaste myterna om tandställning och vad som faktiskt stämmer. Tandreglering innebär att tändernas position förflyttas med hjälp av en tandställning. En tandställning kan både justera funktionell och estetisk problematik. Det innebär att tandreglering dels kan användas för att korrigera bettfel som exempelvis påverkar tuggförmågan men […]
Så Behandlas Djupt Bett
Fast tandställning Invisalign Tandreglering Djupt bett kan, om det inte behandlas, påverka din munhälsa negativt och orsaka skador på tänderna såväl som sår i gommen. Med hjälp av tandreglering kan djupt bett korrigeras och på så sätt förbättra estetiken såväl som funktionen i munnen. Djupt bett är ett typ av bettfel som på sikt kan orsaka slitage på […]